top of page
  • Writer's pictureKristijan Musek Lešnik

Zakaj brezplačni priročniki in gradiva

Spomladi 2007 sem v prvega predhodnika današnjega spletnega portala (portal abc.viz) združil različne članke, prispevke, gradiva, delovne liste in priročnike za spodbujanje razvoja socialnih veščin, medosebnih odnosov, čustvene inteligentnosti, samospoznavanja in samovrednotenja, reševanja konfliktov, prosocialnega vedenja, kritičnega mišljenja, etičnih načel in vrednot. Z njim sem želel predvsem prispevati, da bi slovenski vrtci in šole otroke in mlade lažje opremljali z veščinami in znanji, ki jim bodo pomagale živeti srečno, zadovoljno, polno in kakovostno življenje.


Takole je izgledal prvi portal:

Ker živimo v svetu, v katerem morajo tudi avtorji spletnih portalov in priročnikov za vzgojno in svetovalno delo plačevati položnice, hrano, oblačila, bencin in druge dobrine, je bil del portala brezplačen, dostop do priročnikov in večine delovnih listov pa je bil omogočen naročnikom portala. Z leti je naraščalo število uporabnikov portala, pa tudi število tistih, ki so prosili za brezplačen dostop do posameznih gradiv (in ga, če je bilo mogoče, tudi dobili). Prav tako je naraščala potreba po posodobitvi in širitvi portala.


Zato je v letu 2013 nastal prenovljeni spletni portal abc.ed. Takšen:

Vanj sem vključil nove prispevke, gradiva, delovne liste in priročnike. Ker smo leta 2013 še vedno živeli v svetu položnic, plačljive hrane, oblačil, bencina in drugih dobrin, je del portala ostajal brezplačen, dostop do večine priročnikov in delovnih listov pa je bil še vedno omogočen naročnikom.


Obenem pa je nekje zadaj vse bolj intenzivno tlela želja po spremembi. Še posebno z naraščanjem dveh skupin: (1) tistih, ki so s pridom uporabljali posamezna gradiva, priročnike in vire in (2) tistih, ki so zaradi finančnih omejitev njihovih šol še vedno prosili za brezplačen dostop do posameznih gradiv. Ko je po besedah učiteljev, svetovalnih delavcev in ravnateljev postajalo vse bolj jasno, da so gradiva in priročniki abc.ed še kako uporabni v vrtcih, šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih okoljih, me je vse bolj žulila želja, da bi jih lahko uporabljali vsi, ki bi si to želeli. Z vsakim naslednjim učiteljem, ki je zaradi finančnih omejitev šole želel sam na svoje stroške, naročiti posamezen priročnik, je bila ta želja bolj izrazita. Zato sem se ...

... poleti 2016 odločil usmeriti ves trud in prizadevanja v to, da bi priročniki, delovni listi, delavnice in druga gradiva abc.ed postali enako dostopni (in predvsem brezplačni) za vse vrtce, šole, zavode, učitelje, svetovalne delavce in druge.

Odtlej naprej sem usmeril vse napore v uresničevanje tega cilja. Trajalo je kar nekaj časa, kopico sivih las. Vmes se je nabrala tudi krajša vrsta nezadovoljnih dopisov učiteljev in šol, ki v vmesnem času niso prejele priročnikov, ki so jih naročili in bili pripravljeni plačati. (Ker se mi ni zdelo prav komur koli prodati tistega, kar sem si želel vsem omogočiti brezplačno in ker obenem ni bilo jasno, ali bo ta cilj sploh lahko uresničen, ga žal nisem mogel glasno obljubiti; zato nekateri niso dobili niti naročenih priročnikov niti ustrezne informacije - za kar se opravičujem. Ker pa cilj opravičuje sredstva, sem se vendarle tolažil z mislijo, da bodo na koncu vsi dobili želeno - in si prizadeval, da bi se to zgodilo čimprej.)

Danes je ta cilj uresničen. Nov spletni portal abc.ed je pripravljen. In je v celoti brezplačen - vsa gradiva in priročniki, ki so nastajali v zadnjih letih so tu in jih lahko šolniki, vzgojitelji, svetovalni delavci, vrtci in šole brez omejitev uporabljate za vzgojno in svetovalno delo (razen, seveda, za komercialne namene).

Nisem prepričan, da bodo vsi, ki se bodo znašli na tem portalu, razumeli, koliko dela in naporov je bilo vloženih vanj. Glede na to, da smo Slovenci naravnani tako, da imamo sicer radi brezplačne stvari, ceniti jih pa mnogokrat ne znamo (morda zaradi vtisa, da je tisto, kar je brezplačno, malo vredno)​, tudi nisem prepričan, če bodo vsi znali ceniti gradiva, prispevke in vire na teh straneh. Verjamem pa, da je bil ves trud še kako vreden zaradi tistih, ki ste boste ta portal in gradiva uporabljali, zaradi vaših otrok, učencev, varovancev.


Večkrat sem slišal, da bi, če bi v zadnjih letih vložil vso energijo in napor v to, da bi čim več šol in učiteljev kupovalo priročnike in gradiva iz programa abced, danes bil za slovenske razmere še kar premožen psiholog (tako je vsaj prepričana moja boljša polovica). Namesto tega sem se odločil energijo in napor usmeriti v to, da vrtcem in šolam, učiteljem, svetovalnim delavcem, ravnateljem in drugim omogočim brezplačen dostop in uporabo priročnikov, gradiv, delovnih listov in vaj. Z družino še vedno živim v podstrešnih prostorih, vozim skoraj 10 let star avto z 230.000 prevoženimi kilometri, vsak mesec praskam skupaj denar za položnice in pri čevljih v trgovini najprej pogledam ceno. Imam tudi nekaj (precej) več sivih las kot ob rojstvu prvega predhodnika tega portala. Predvsem pa sem prepričan, da sem se odločil prav.

496 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page